Effects of plant stimulants application on the baking quality of argentine bread wheat cultivars of different quality groups

Main Article Content

Adriana Cecilia Arrigoni
María Paula Álvarez
Agustín Francisco Arata
Maribel Capra

Abstract

Analyzing the quality of bread wheat grains is of great importance due to the large number of products for human consumption made from wheat flour. In Argentina, wheat varieties are classified into three groups according to flour quality parameters. One of the most widely used practices to increase wheat yield and quality is nitrogen fertilization, although biological fertilizers began to be used a few years ago. The aim of this research was to evaluate the influence of potassium and manganese phosphites on bread wheat quality of bread wheat varieties belonging to different quality groups, and also on grain yield. For this, a field trial was carried out in 2018 in the experimental farm of the College of Agronomy of Azul, located in the center of the province of Buenos Aires. No differences were found in yield between the treatments fertilized with nitrogen (N) and the treatments with the application of N and phosphites, although both treatments resulted in higher yields than the treatment with no addition of N. The cultivars differed in protein percentage, gluten percentage, dough strength and extensibility, and gluten strength. These parameters also showed differences between the fertilization treatments. In addition, significant differences in some industrial quality parameters were also observed in the cultivar x fertilization treatment interaction, such as greater tenacity and gluten strength in treatments with phosphites application, resulting in an enhancement of these quality parameters in the flours obtained from certain cultivars.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Arrigoni, A. C., Álvarez, M. P., Arata, A. F., & Capra, M. (2021). Effects of plant stimulants application on the baking quality of argentine bread wheat cultivars of different quality groups. Ciencias Agronómicas, (38), e013. https://doi.org/10.35305/agro38.e013
Section
Artículos originales
Author Biographies

Adriana Cecilia Arrigoni, Universidad Nacional del centro de la Provincia de Buenos Aires Argentina

Ingeniera agrónoma (UNCPBA), Magister Scientiae en Producción vegetal con orientación en cultivos extensivos (UBA), candidata a Doctora en Ciencias agropecuarias (UBA).

Profesora adjunta de la cátedra de Cereales y oleaginosas (FAA-UNCPBA). Integrante del Laboratorio de valoración de la calidad industrial de trigo (LABCIT-UNCPBA)

Área de trabajo: Ecofisiología de cereales de invierno, análisis de calidad panadera de trigo pan y determinaciones moleculares.

María Paula Álvarez

Alumna de la carrera de ingeniería agronómica

Agustín Francisco Arata

Ingeniero agrónomo (UBA), Magister Scientiae (UBA), candidato a doctor en ciencias agropecuarias.
Jefe de trabajos prácticos de la cátedra de cereales y oleaginosas e integrante del LABCIT (UNCPBA)

Maribel Capra

Ingeniera agrónoma

References

ANDRADE, F. (2017) Los desafíos de la agricultura argentina. Satisfacer las futuras demandas y reducir el impacto ambiental. INTA ediciones. 124 p.

Boletín agrometeorológico del centro sur de la provincia de Buenos Aires: partidos de Azul, B. Juarez, Olavarría, Las Flores y Tandil. (2018) Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Volumen 28. N°12, Volumen 29, N°1, N°2, N°3, N°4.

BRIHET, J.; GAYO, S.; REGEIRO, D. (2021) Tecnología y calidad de trigo: caso sudeste de Buenos Aires. Informe mensual N°44. Bolsa de Cereales. Disponible en https://www.bolsadecereales.com/ [Acceso: 27 de mayo de 2021]

CABALLERO, V. y ZAMORA, M. (2017) Impacto de la utilización de Fosfito de Potasio, sobre la implantación, productividad y calidad de trigo pan. AGROBARROW, 59.

CUNIBERTI, M. (2017) Calidad del trigo. Región central del país: 30 años. INTA Ediciones. 232p.

CUNIBERTI, M.; NISI, J. y ASIERO, B. (2004) Estabilidad en la calidad de variedades de trigo: relación rendimiento vs. calidad industrial. IDIA, 21, 6:26-28.

LERNER, S. E. , ARATA, A. F. y ARRIGONI, A. C. (2016) Relación entre eficiencia de uso del nitrógeno y calidad industrial en variedades argentinas de Trigo Pan (Triticum Aestivum L.) con distinta composición de gluten. RIA: 42, N°1.

DICK, J. y QUICK, J. (1983). A modified screening test for rapid estimation of gluten strength in early-generation durum wheat breeding lines. Cereal Chemistry 60, 315-318.

DILLCHNEIDER, A.; FRASIER, I.; FUNARO, D.; FERNÁNDEZ, R. y QUIROGA, A. (2019) Estrategias de fertilización nitrogenada para incrementar el rendimiento y proteína de trigo en la región semiárida. SEMIÁRIDA. Revista de la Facultad de Agronomía UNLPam Vol 29(1): 5362.

DI RIENZO, J. A; CASANOVES, F.; BALZARINI, M. G.; GONZÁLEZ, L.A.; TABLADA, M. y ROBLEDO, C. W. InfoStat versión 2019. Córdoba, Argentina: Grupo InfoStat, FCA, Universidad Nacional de Córdoba. http://www.infostat.com.ar, 2019.

FERRARIS, G. y ORTIS, L. (2020) Variabilidad en la respuesta a nutrición en cultivares de trigo y cebada cervecera-Campaña 2019/20. EEA Pergamino, INTA.

FERRARIS, G.; TORIBIO, M.; FALCONARO, R. y MORONI, F. (2016) Estrategias sobre rendimientos, Balance de Nutrientes y Fertilidad de suelos. Boletin INTA.

GAO, X.; LIU, T.; Yu, J.; LI, L.; FENG, Y. y Li, X. (2016) Influence of high-molecular-weight glutenin subunit composition at Glu-B1 locus on secondary and micro structures of gluten in wheat (Triticum aestivum L.). Food Chemistry 197 (2016) 1184–1190.

GARCÍA, A. (2004) Manejo de la fertilización con Nitrógeno en trigo y su interacción con otras prácticas agronómicas. Serie técnica N°144. INIA. 57p.

GARCÍA, F. (2014) Fertilidad de suelo y fertilización de cultivos. INTA.

LOVATT, M. y MIKKELSEN, R. (2006) Phosphite: What are they? Can you use them?, What can they do? Better crops with plant food. 90 (4) 11:13.

MIRALLES, D. (2014) Consideraciones sobre ecofisiología y manejo de Trigo. Información técnica. Publicación Miscelánea Nº 101. Inta Rafaela.

MOLFESE, M. E. (2016) Caracterización de la calidad del Trigo Pan en el centro sur bonaerense. Ediciones INTA.

REUSSI CALVO, N.; DIOVISALVI, N.; BERARDO, A. y GARCÍA, F. (2020) Del paper al lote: ¿Cuándo, cómo y por qué debería fertilizar mis trigos?. Comunicaciones técnicas N°5/2020. FERTILAB. Disponible en https://www.laboratoriofertilab.com.ar/Trabajos/2020_Pautas_Trigo.pdf [Acceso: 1 de marzo de 2021].

RONDANINI, D. P.; BORRÁS, L. y SAVIN, R. (2019) Improving grain quality in oil and cereal crops. Crop Science, 269-285.

SATORRE, E. H.; BENECH, R. L.; SLAFER, G. A.; DE LA FUENTE, E. B.; MIRALLES, D. J.; OTEGUI, M. E., y SAVIN, R. (2003) Producción de granos: bases funcionales para su manejo. Universidad de Buenos Aires, Facultad de Agronomía, Buenos Aires, Argentina. 783p.

VENTIMIGLIA, L. y TORRENS BAUDRIX, L. (2015) Trigo: Fertilización foliar con urea. Efecto de la dilución, momento, dosis de aplicación y mezcla con fungicida. Publicaciones AER 9 de Julio, EEA Pergamino, INTA.

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.